Sajnos kevesen vannak tisztába ezzel az aprónak tűnő,de roppant fontos dologgal
viszont egyre több embert érint!Öszeszedtem nektek néhány hasznos infót a gluténról.
A glutén – más néven sikér – a gabonafélék magjában előforduló két fehérje keveréke. Ezek a fehérjék a különböző gabonafélékben eltérő mértékben vannak jelen. Megfigyelték, hogy a magasabb sikértartalmú lisztekkel könnyebb sütni. A kalászosokat tehát nemesíteni kezdték, hogy a belőlük készült kenyér még ízletesebb, még jobb állagú legyen – szakemberek szerint ekkor kezdődött a baj. E törekvés miatt ugyanis hihetetlenül megnőtt a szemekben az említett két fehérje közül az alfa-gliadin aránya. Csakhogy az emberi emésztőrendszer a korábbi évezredek alatt ilyennel nem találkozott, nem is tud ezzel az anyaggal mit kezdeni, képtelen megemészteni. Sajnos az glutén nem barátságosan vonul át a bélcsatornán, hanem különböző emésztőrendszeri problémákat okoz: hatására gyulladás alakul ki a bélben, sőt, sorvadásnak indulnak a bélbolyhok.

Mik lehetnek a tüneteid?
Álmatlanság, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, gyulladások, fertőzések, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, legyengült immunrendszer, pajzsmirigy betegségek, depresszió, csontritkulás, ízületi gyulladás, éremeszesedés.

Mi a megoldás?
Természetesen el kell hagyni a glutént, de egyáltalán nem mindegy, hogy mindezt hogyan teszed! Sokan ugyanis miután elhagyják a gabonákat, pótlásként több tejet és tejterméket kezdenek el fogyasztani. Csakhogy ez óriási hiba, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy a már amúgy is felhergelt immunrendszer ezekre a fehérjékre is rosszul reagál, akár laktóz- és/vagy a tejfehérje intolerancia is kialakulhat.

forrás:http://yesssfactor.hu/dieta-es-egeszseg/fo-az-egeszseg/keruld-glutent/


Ingyenes honlapkészítő

Ez a weboldal a www.oldalunk.hu honlapkészítővel készült. | Adatvédelmi tájékoztató